Automatisointi 2.

Automatisointi 2.

Selaa pari postausta alemmaksi, niin pääset lukemaan ”teaserin”…


Pahoittelut, että postaustahti on ollut hieman harvaa. Minulla on ollut työkiireitä, valmennan ja ratsastan minkä jaksan. 😉 Kirjoitin aikaisemmin pienen ”tiivistelmän” automatisoinnista, vaikkei kukaan halunnutkaan vastata tietämystään aiheesta.

Automatisoinnissa on kyse siitä, kun valmentaja helpottaa työtään ns. iskulauseiden avulla. Hän kertoo valmennettavalleen alunalkaen tarkasti, minkä virheen ratsastaja tekee ja miten se korjataan. Valmentajan ei tarvitse myöhemmin toistaa koko asiaa pitkän kaavan mukaan, vaan riittää, että hän sanoo esimerkiksi ”kädet”. Aivot ja sitä kautta ratsastaja tietävät mitä pitää tehdä. Automatisoinnin juju on siinä, että ratsastaja myös sisäistää korjattavat asiat. Ei auta, että valmentaja mainitsee kädet ja pohkeen, jos ratsastaja ei tiedä miten asian kanssa etenee.

Ratsastajien kohdalla on eroja. Kokeneemmat osaavat automatisoinnin valmennustunneilla. Varsinkin pidemmässä valmennussuhteessa valmentaja ja ratsastaja ymmärtävät toisiaan pienistä asioista. Jokaisella valmentajalla on myös omat opetusmetodinsa, joille tulee automatisoidut käskyt. Yhden valmentajan ”kädet” voi tarkoittaa eri asiaa, kuin toisen. Siksi, jokaisen valmentajan tulisi uusille oppilaille kertoa aluksi omat tavoitteensa ja mieltymyksensä ratsastuksen suhteen.

Toinen ratsastajatyyppi on ne, jotka eivät ymmärrä automatisointia. Heidän kanssaan valmentaja joutuu tekemään hieman enemmän töitä, sillä asiat joudutaan joka kerta käymään ”kokonaan” läpi. Pikku hiljaa vähemmänkin ratsastanut henkilö alkaa automatisoitua ja oppii käsittämään lyhyemmät käskyt. Mikäli käskyä ei ymmärrä heti, ratsastaja osaa kysyä mitä valmentaja tarkoittaa ja saa selvityksen. Automatisointi vahvistuu tätä kautta. Kolmannen tyypin ratsastajat ovat ne, jotka eivät ymmärrä automatisoituja käskyjä, mutta eivät myöskään kerro sitä. Valmentaja siis puhuu kuuroille korville ja ihmettelee miksei mitään tapahdu. Jos käskyt eivät mene perille, valmentaja voikin kysyä, että ymmärsitkö? Tässä kohtaa rehti ratsastaja kertoo, että ei nyt oikein tullut selville… Teflonpannut sitten jatkavat vanhaan malliin.

Käyttääkö valmentajasi automatisointia? Ymmärrätkö automatisoivat käskyt valmennustunnilla?

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Automatisointi 2.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *