Elmon ensiaskeleita.

Elmon ensiaskeleita.

”Oon nelivuotias, oppimaan innokas…”


Elmon kanssa ollaan luvattoman vähän päästy treenaamaan, menee pari kolme kertaa viikossa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällä hetkellä tilanne siis se, että ruuna on ottanut ensiaskeleita ilman avustajaa sekä tehnyt enemmän töitä ravissa liinassa. Olen joka kerralla ollut ise ohjaamassa, vaikka ratsastajat ovatkin vaihtuneet kerroittain. Auttamassa ovat olleet ensimmäkseen Roosa ja Alex.
Elmo päästää hyvin selkään ja malttaa odottaa käskyjä. Reagoi todella herkästi pieneen pohjeapuun ja lähtee rauhassa liikkeelle. Ymmärtää jo jonkin verran kääntäviä ja taivuttavia apuja. Olemme opettaneet niitä sille johtavan ohjasotteen kautta. Kuten olen aikaisemmin maininnut, opetan hieman erilailla nuoret kuin mitä jotkin muut ratsuttajat. Meillä tehdään käynti ja ravi ”valmiiksi” ennen laukkaa, eli ei käydä heti kaikkia askellajeja läpi. En halua mennä pylly edellä puuhun ja kiirehtiä. Nuoret oppivat hyvin laukan, ”odottavat” sitä seuraavana asiana. Mutta takaisin kääntävään apuun… Elmo on opetettu ohjasajolle, joten osaa toimia ohjan kanssa. Niinpä on helppo aloittaa niin, että voltille lähdetään johtavalla sisäohjalla. Kääntymään opetellaan ulko-ohjasta, mutta sisäohja tehostaa. Samalla sisäpohje hieman asettaa painetta, jotta saadaan kyljestä taipumisastetta. Vähänkin onnistuneesta pätkästä kiitetään. Nuoren kanssa volttia opeteltaessa on parempi ratsastaa  ”kulmikas” voltti, eli aina hieman suoraan ja kääntäminen. Pikkuhiljaa voltti alkaa pyöristyä, kun tarpeeksi harjoittelee!
Alkuun Elmon kanssa on tehty vain volttiharjoituksia ja pysähdyksiä. Pysähdykset vaativat rauhalliset puolipidätteet. Niillä tehdään hidastus, jonka kautta itse pysähdys. Nuoren kanssa kannattaa opetella heti vähintään neljän sekunnin pysähdykset, jotta se oppii malttamaan. Se auttaa kaikessa selkään noususta tulevaisuuden kisasuorituksiin. Pysähdykset on helpointa opettaa ensin liinassa avustajan kanssa. Silloin kun avustaja pysäyttää ääniapujen kanssa, ratsastaja tekee mahdollisimman oikeaoppisen pysäyhdyksen. 
Ravia otettiin ensin liinassa pätkiä ”ravi” -käskyn kautta, ratsastajan auttaessa tahdin löytymistä keventäen. Myöhemmin juoksutusmaisesti ympyrällä. Tällöin juoksuttaja auttaa hevosta liikkumaan ravissa eteenpäin ratsastajan opettaessa selästä apuja. Yleensä meillä on nuorten kanssa raippa mukana, mutta Elmolla on ollut ongelmia hyväksyä raippa. Ratsastajalla on ollut apuna ihan lyhyt esteraippa ja silti se jännittyy jonkin verran. Ravia on kuitenkin otettu ilman avustajaakin uralla tehden hyviä pätkiä. Jos hevonen siirtyy itse käytiin, se pyydetään takaisin raviin ja tehdään uusi siirtyminen käyntiin ratsastajan käskystä. Siirtymisiin tulee kiinnittää huomiota, niiden tulee olla tasaisia ja rauhallisia. Seuraavaksi tehostetaan jo opittua!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *