Linjalla suoristus.

Linjalla suoristus.

Tähän väliin taas tuntisuunnitelma.Tämän kertaisen asiapostauksen aiheena on hevosen suoruus. Näin talvella helposti toteutettavan harjoituksen ideana on saada laadukasta tekemistä ratsastukseen, etenkin jos on ollut talvitaukoa. Ohessa oman hevosen tuntemus paranee ja varsinkin kouluratsukoille on tärkeää saada linjoilla ratsastettua suoralla hevosella.

Harjoituksessa ratsastettava linja on L-C -pituushalkaisija. Kierroksesta riippuen ratsastetaan siis aina vain puolikas kenttä. Kun linjaa lähdetään ratsastamaan, tulee katsoa kääntymiskohta L -kirjaimesta oikeassa kohdassa. Liian aikaisin tai liian myöhään käännyttäessä linja ei ole kohdallaan, vaan metrin kaksi vinossa. Maneesissa ratsastettaessa on hyvä vinkki käyttää katon keskiparrua suuntaviivana. Linjalle käännyttäessä on kulma ratsastettava kuten mikä tahansa muukin kulma; puolipidäte ulkoa ja ulkopohje kääntää ensimmäisenä etuosan pituushalkaisijalle. Kun koko hevonen on linjalla, kannattaa ottaa kiintopiste esim. C-kirjaimesta tai pyytää kaveri toiseen päätyyn katsomaan suoruutta edestä päin. Paras olisi tietysti saada ratsastettua peiliä kohti. Katse suoraan eteenpäin hevosen korvien välistä. Tunnustele miltä hevonen tuntuu alla. Pidä huoli, että ratsastat molemmilla pohkeilla ja ohjilla, korjaten tarvittaessa toisen puolen tai ristikkäisillä avuilla. Esim. jos hevonen poikittaa takapäätä oikealle otetaan suoristus oikealla pohkeella kohti vasenta ohjaa. Kun pääset päätyyn asti, jatka samaan kierrokseen mistä tulitkin. Puolikkaalla kentällä on silti neljä kulmaa!

Kun normaali pituushalkaisija on ratsastettu muutaman kerran onnistuneesti, lähdetään linjalle ratsastamaan yksi tai kaksi pysähdystä (riippuen ratsastusalueen koosta). Tule linjalle samallalailla kuin ensimmäisilläkin kerroilla. Pituushalkaisijan alkuosaan tehdään ensimmäinen pysähdys. Tiivistä istuntaa, valmistele pysähdys puolipidätteillä ja koeta saada hevonen pysähtymään suorana. Jos hevonen jää vinoon, korjaa aina eteenpäin! Jatka pysähdyksestä molemmilla pohkeilla eteen. Mikäli tuntuu siltä, että hevonen lähtee liikkeelle vahvasti vasempaan, ole nopea vasemman puolen jalalla. Kun hevonen on taas suora, tee toinen pysähdys lähemmäs C-päätyä. Vaihda kierrosta välillä ja tutki, onko eroa kummasta suunnasta linjalle menet.

Ravissa harjoitus on vauhdin takia hieman helpompi tehdä. Säilytä sama tahti koko kierroksen ja linjan aikana. Ainoastaan kulmissa tee tarvittava puolipidäte, jotta hevonen odottaa kaarteessa ennen suoristusta. Jotkut hevoset kiemurtelevat suoralla linjalla ravissa. Siksi tahdin tulee olla tasainen ja pohkeiden lähellä tukemassa hevosta suoristuksessa. Ravissa pysähdyksiä voi taas käytössä olevan tilan mukaan tehdä yhden tai kaksi. Valmistele pysähdykset taas huolella. Istu mahdollisimman syvälle ja painavaksi satulaan, jotta saisit takaosan paremmin mukaan. Vauhdikkaammalla hevosella kannattaa tehdä suoran linjan pysähdykset hyvän hidastuksen kautta.

Jos haluaa enemmän haastetta ja hallitset ratsusi, voi suoraa linjaa tulla myös laukassa. Joissain HeA -ohjelmissa tehdään tervehdykset laukasta. Loppuun videopätkä tästä harjoituksesta erään valmennettavani ratsastamana:

 

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Linjalla suoristus.

  1. En tiedä olenko silmälääkärin tarpeessa, mutta näytti että ratsastajan käsi olisi ollut hieman levoton? Kuitenkin pääsääntöisesti ratsastaja on huiman hyvä.
    Hieno blogi kaikkeudessaan ja olen seurannutikin sinua jo pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *