Vastoinkäymisiä.

Vastoinkäymisiä.

Talvisten masuongelmien kanssa painimista…

Tämän talven kelit Suomessa ovat olleet harvinaisia raivostuttavia. Välillä sataa kaatamalla vettä, joka paikka tulvii, sitten taas pakkasta, plussaa ja nyt päälle kovemmat pakkaset… No sehän sitten purkaantui ikävällä tavalla – nimittäin hevosten mahaongelmina pakkasten aikoihin. Nyt kolme hevosta ”kuivuneet” ja saaneet ähkyn oireita.

Meillä sellainen systeemi, että hevosilla on karsinoissa isot vesisaavit, jossa siis sisälläoloaikana koko ajan vettä. Hevoset ruokitaan klo 8.00 sisälle ja ne menevät tarhoihin klo 11.00. Plussakeleillä tarhoissa pysyneet tietysti vedet sulina, mutta pakkasilla ne jäätyvät vaikka kuinka kantaisi vettä. Tammalla meni noin kuukaisi sitten oireillessaan vaiva helposti ohi kotikonstein, mutta kaksi paksua poniruunaa joutuivat eläinlääkärin hoidettaviksi tässä muutaman viikon sisään. Onneksi olimme molemmissa tapauksissa nopeita ja aloitimme heti kävelyttämisen sekä parafiinin juottamisen. Saatiin ponit kakkaamaan.

Eläinlääkäri kävi molemmilla kerroilla antamassa kipu- ja relaxpiikit, toinen poneista jouduttiin letkuttamaan suolaliuoksella. Onneksi kuulemma eivät olleet ehtineet mennä kunnon ähkyyn asti. Syynä molemmilla juomattomuus. Ensimmäisen kanssa kävi niin, että oli saanut aamulla ruuat ja oli ollut ihan normaali, syönyt jne. (Illalla jo katselin, kun ruuna veti hurjalla ruokahalulla iltaheiniä…) Sitten aamupäivällä ulos mennessä, n. kolmen tunnin kuluttua, oli jotain pielessä. Ruuna oli kipeän oloinen. Syy juomattomuuteen oli nopeasti selvillä – se oli sontinut vesiastiaansa eikä siis ollut saanut vettä hetkeen. Jälkimmäinen oli ollut ennen liikutusta ihan ok, juoksutuksen jälkeen oli alkanut yrittää makuulle. Tässä tapauksessa juoksuttaessa oli kuiva massa lähtenyt liikkeelle…

Noh. Molemmissa tapauksissa ponit on nyt ok. Selvisimme säikähdyksellä. Mutta älkää tehkö samaa virhettä pakkasilla, vaan huolehtikaa hevosten vedensaannista myös tarhausaikana! Me teemme nyt niin, että kun juomismahdollisuus ulosvietäessä ”päättyy”, juotamme hevoset ulkona pariin otteeseen, mm. päiväheinien aikaan. Alkuillasta hevosten tullessa sisään, on vedet normisti jo karsinoissa valmiina. Ärsyttää koko talvi ja pakkaset… Talvesta ei ole kuin harmia. Näillä eväillä jatketaan, tiuhemmalla veden annilla. YHTENÄKÄÄN talvena ei ole ollut tällaisia ongelmia. Mitään ei ole muutettu, ei ruokinta-aikoja, rehuja tai muuta. Ainoastaan kelit vaihtelee. Olkaa siis tarkkoina!!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Vastoinkäymisiä.

  1. Meillä myös oli putte joka oli todella ähkyherkkä näillä pakkasilla jos ei ollut vettä tarhassa. Ainoa toimiva keino meillä on ollut kantaa lämmintävettä saaveihin ja jos jäätyy niin kaapia kaikki jää pois jottei jäädy niin helposti seuraavalla kerralla.
    Niin helppoa olisi jos olis varaa ostaa lämmitetyt vesikipot, mutta hyvällä tuurilla nuo rikkoisivat ne. 😀

    1. Aivan. Taidan olla huono hevosammattilainen, kun ei käynyt tollainen vesiasia mielessäkään… :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *