Pakkaspäivien puuhailut.

Pakkaspäivien puuhailut.

Vinkkejä meille maneesittomille.


Alkutalvi on haastavaa aikaa, jos ratsastaa työkseen tai muuten vain harrastaa ratsastusta eikä ole maneesia. Kenttä jäätyy marraskuun pikkupakkasilla usein käyttökelvottoman kovaksi ja pahimmissa tapauksissa lanaamaton kenttä kovettuu ”montuille”. Hevoset tulee kuitenkin liikuttaa, mutta kivikovalla/epätasaisella pohjalla ei kukaan hevostaan kunnioittava ratsastaja vetele laukkatreenejä… Joten, tässäpä muutama vinkki, miten saada hyötyä ”treenitauosta” ja lumen tulon odottelusta!

# 1 Maastoile: mikäli hevosesi ei ole täysin vatipää, on maastossa vaeltelu kivaa hommaa. Tähän tarvitset lähinnä päivän valoa ja/tai heijastimet, miten vain töiltäsi tai opiskeluiltasi pääset. Maastossa tiet ovat tietysti yhtä jäässä kuin kenttäkin, mutta metsäpoluilla voi hölkkää yleensä ottaa. Viltti tai ratsastusloimi takaosan päällä on hyvä keksintö, se pitää lihakset lämpiminä, jos reippaampaa vauhtia ei voi ottaa. Itselle saa hyötyliikuntaa tekemällä maastolenkit taluttaen – sopii myös virkeämmille hevosyksilöille, joilla ei ehkä kannata selästä maastoilla. Muista silloin suitset ja liina!

# 2 Sopiva treenitila: meillä on ollut tapana ihan ensimmäisillä pakkasilla, kentän ollessa vasta kohmeessa, ratsastaa kentälle porukalla sovittu ”kuvio”. Keskiympyrä on kaikkein helpoin. Kohmeinen kenttä murenee hokkikengän alla pehmeäksi, joten siinä voi sitten hyvin kävellä, vähän ravailla ja ottaa ehkä laukannostoja. Toki ympyrä rasittaa jalkoja enemmän, mutta pointtina ei olekaan vetää niitä hikitreenejä vauhdin kanssa…

# 3 Taivuttele: taivuttelu eriasteisissa muodoissa on hevosen selälle ja ylälinjalle hyvää treeniä! Kannattaa aloittaa ”ruohonsyöntiasennosta” eli houkutella hevosen mahdollisimmn pitkälle kaulalle, pyöreeseen muotoon eteen alas (ja sama lopuksi). Sitten aloitella asettelulla vähän paremmassa ryhdissä esim. puoli ympyrää sisään ja puoli ulos. Jos kenttä on muuten hyvä, voi käynnissä tehdä pienet, huolellisesti taivutetu voltit ja sen jälkeen tehdä hieman avotaivutusta mukaileva taivutus ulospäin aitaa kohden. Sitten taas suoristus. Keskity ratsastamaan taivutukset erityisen hyvin pohkeilla, ei pelkällä ohjalla!

# 4 Siirtymiset: siirtymiset on helppo tapa saada hevonen kuulolle. Kentän kunnosta riippuen voi tehdä pysähdys-käynti -tehtäviä tai jos pohja on vähän parempi, niin napakoita käynti-ravi tai ravi-seis siirtymisiä. Ole tarkka siirtymisten laadusta, hevosen tulee reagoida valmisteluun ja puolipidätteisiin (joten valmistele rehellisesti!) selkeästi ja tehdä pysähdykset tms. takajalkojen kautta. Istu itse syvällä satulassa ja käytä keskivartalon lihaksia. ”Jarruta” jaloilla. Vaadi hevoselta selkeät siirtymiset eteenpäin, opeta lähtemään liikkeelle pienistä avuista. Älä kuitenkaan anna arvailla, pitää malttaa seistä ainakin neljä sekunttia!

# 5 Tasapainoilu: nosta jalustimet kaulalle tai jätä koko satula talliin! Kun treenailee normaalisti, pysyttelee yleensä mukavuusalueellaan ja tekee ”vaikeampia” temppuja. Harvemmin tulee tehtyä esimerkiksi tasapainoharjoittelua. Ilman jalustimia/satulaa kannattaa harjoitella ylempänä mainittuja tehtäviä. Niihin saa lisättyä vaikeusastetta, kun koittaa saada mahdollisimman paljon irti istunnastaan eikä tukeudu jalustimiin. Eli pois mukavuusalueelta ja tee töitä kropan lihaksilla! Tsekkaa sopivia harjoituksia ja muokkaa niitä kelin suhteen vaikkapa arkistostani.


# 6 Luovuta: loppuvaiheessa, kun kävely ja hölkkäily alkaa tympiä on pakko lastata hevonen autoon ja mennä maneesille. Jos alueellasi on vuokrattavia maneeseja ja kyytikin järjestyy suht helposti, kannattaa tilaisuus hyödyntää! Lisäpotkua saat, mikäli löydät vielä itsellesi sopivan valmentajan, jonka kanssa voisitte tehdä maneesille aina tarvittaessa treffit. Etenkin marraskuu (ja maaliskuu, kun tulee jääkelit) on erinomainen kuukausi käydä muualla valmennuksissa tai jos talous antaa periksi, muuttaa maneesitallille. Osa talleista vuokraa karsinoita myös lyhyemmäksi aikaa. Mieti itsellesi ja hevosellesi paras vaihtoehto, kuinka ”vähällä” treenillä selviätte!

TSEMPPIÄ TALVEEN! 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

3 thoughts on “Pakkaspäivien puuhailut.

  1. Oi miten ihana idea tälle postaukselle ! 🙂 Luin kaiken oikein huolella, ja kerrankin tuli mietittyä, mitä sitä oikeen lukee x) !

  2. Tää postaus tuli tarpeeseen kun me totutellaan taas olee ilman maneesia 🙂 Mä oon ollu ihan hukassa, hömpötellyt vaan käyntiä pitkin ohjin ja ilman satulaa rautiksessa epätoivon vallassa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *