Tämän päivän ratsastus.

Tämän päivän ratsastus.

Olipahan kiva ratsastaa tänään!


Olen ollut tämän viikonlopun Nastolassa EA2-kurssilla. Se on pakollinen II-tason lajivalmentajan papereita varten sekä taajaman ulkopuolella olevalla tallilla. Kurssi oli Uusmattilan tallilla ja se oli painotettu lasten ja nuorten ratsastusonnettomuuksiin ja -vammoihin. Eilen lauantaina oli teoriaosuus, tänään käytäntöä lavastetuilla tilanteilla. Tuli sellainen tunne, että osaan ehkä jo ottaa onnettomuustilanteessa johtovastuun ja hoitaa homman. Tosipaikka on tietysti eri… Mukana oli parisenkymmentä hevosalan ammattilaista ympäri Hämeen.

Eilen oli tosiaan pidempi päivä, joten Alex juoksutti Akron. Tänään ehdin aikaisemmin kotiin, joten ratsastin itse ruunan. Kentälle oli parista puomista rajattu tila, jota ajattelin käyttää hyväksi (yleensä tulee pyörittyä ympyrällä, varsinkin kun loppupää ei ole vielä kentästä valmis)… Akrolle laitoin gramaanit, sillä se on ollut nyt hieman kevyemmällä ja muuten tosi raskas sekä epätasainen edestä ratsastaa. Tein neliöllä hyvät kulmat ja sen jälkeen hidastuksen jokaisen sivun keskellä, muutaman askeleen ajan. Pyrin siihen, että Akro hidasti pelkällä istunnalla > pakarat, polvet, reidet ja painava jalka. Samalla korjasin sen ryhtiä edestä, jotta se käyttäisi takaosaansa paremmin ja selkäkin tekisi jotain. Akrolla paha tapa venyä siirtymisissä ja kokoamisissa kilometrin pituiseksi ja röhnöttää kuolaimella…

Aluksi keventelin vain ravissa neliötä, tehden kulmat erityisen tarkasti. Kulmien ratsastuksessa (ilman aidan tai maneesin seinän tukea) on tärkeää, ettei käännä liian aikaisin. Moni ratsastaja ei ”malta” ratsastaa loppuun asti, vaan kääntää niin, että kulmasta tulee pyöreä. Eli kulmia ratsastaessasi, mieti ratsastavasi hieman yli ja käännä hyvin valmistellusti vasta ns. viime hetkellä. Kun kulmat sujuivat, tein hidastukset ravissa. Kevyessä ravissa, pelkkää istuntaa tiivistämällä. Ensin Akro siirtyi käyntiin, sillä pohkeeni ja ajatukseni ei ollut riittävästi eteenpäin. Jouduin siis napauttamaan parissa kohtaa napakasti pohkeella ennenkuin idea meni perille. Ja se ideahan on se, että tempo hidastuu, tahti ja poljento säilyy, ajatus eteenpäin ja takaosa ”laskee” alle > etuosa tulee ryhtiin. Sitten taas kulman yli vähän eteen ratsastusta ja seuraavalla sivulla uudestaan.

Tein vielä laukassa vähän neliötä, mutta en hidastanut laukassa. Akro ei ollut ihan kuulolla enää laukan ollessa vuorossa, joten keskityin vain ratsastamaan hyvät kulmat tasaisessa laukan tahdissa, molemmissa kierroksissa. Huomenna mennään maneesille treenaamaan, katsotaan mitä keksin siellä! Kanget otan ainakin mukaan eli ehkäpä hieman vaihtoja taas? 😉

Vanha ratsastuskuva, mutta alla harjoitus piirrettynä.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *