Mikä on valmentajan merkitys?

Mikä on valmentajan merkitys?

Kaikenkaikkiaan blogini 500. postaus!


Moni ratsastaja painii saman ongelman kanssa; treenattava hevonen on joko kotipihassa tai täysihoitotallilla, mutta ratsastus tapahtuu yleensä yksin. Kukaan ei siis katso ”sillä silmällä” tai neuvo. Valmennuksissa käyminen on monelle ratsastajalle harvinaista herkkua, ei puhettakaan viikottaisesta valmentajasta. Motivaation lisäksi myös oma ratsastustaito kärsii ja alkaa toistaa omia ”nimikko” virheitään, joita on pidemmän päälle vaikeampi ja vaikeampi korjata. Mikä on valmentajan merkitys?


Valmentajan suurin tehtävä on kehittää itselleen ”virhesilmä” niin, että hän pystyy näkemään virheisiin johtaneet syyt eikä vain niiden seurauksia. Kun ratsukolle syntyy ongelmia, valmentajan tehtävä on löytää taustalla olevat syyt ja paneutua niihin. On tärkeää, että valmentaja osaa suunnitella harjoituksia niin, että ratsukkoa (ratsastaja ja hevonen) oppivat ilman suurempia ongelmia suorittamaan ne. Harjoitus tulisi pilkkoa useampaan osaan, jotta yksittäiset osat toimisivat ensin. Tätä tehdään muissa lajeissa, mutta ei useimmiten ratsastuksessa.

Minä, Roosa ja Nanna seuraamassa rataa. Oikealla allekirjoittanut ja Marko Björs.

Valmentajan tulee jakaa harjoitus pieniin, simppeleihin osiin ja tarvittaessa aloittaa valmistelevilla tehtävillä. Niiden tehtävänä on tehdä varsinainen harjoitus helpommaksi. Vasta, kun se osa joka ei toiminut saadaan kuntoon, voidaan kasata koko harjoitus. Kokeneemmat ratsastajat pystyvät tähän ehkä itse, mutta nuoremmat ja kokemattomammat eivät. Oppiminen vaatii paljon aikaa ja toistoja, joten valmentajan tulee harkita huolella milloin virheellistä tekniikkaa kannattaa muuttaa. Keskellä kilpailukautta se ei ole järkevää. Yleinen suoritustaso laskee, kun vanha tekniikka heikkenee eikä uusi ole kovin vakaa vielä. Tässä vaiheessa aletaan epäillä omia ratsastustaitojaan sekä valmentajan taitoja. Suuret muutokset aiheuttavat monesti voimakasta turhautumista.

Oppimista helpottaakseen valmentaja voi käyttää mielikuvia apunaan. Aivot tunnistavat jo tällaisia kuvia eli refleksinomaisia valmiuksia. Esimerkiksi ryhdin korjauksessa voi kuvitella, että joku vetää kypärän nupista ylöspäin. Mielikuvien lisäksi myös iskulauseet toimivat. Jos ratsastajalle on tarkasti aiemmin selitetty vaikkapa käden virheellinen asento, riittää, että valmentaja sanoo vain ”kädet”. Ratsastajan ja valmentajan välisessä suhteessa on tärkeää, että ratsastaja luottaa valmentajaansa ja tämän taitoihin. Jos valmentajaan ei luota 100 %, hän ei myöskään yritä korjata virheitään täysillä. Silloin oppiminen kestää entistä kauemmin. Valmentajan tulee ottaa huomioon, että ratsastaja kykenee korjaamaan vain yhden oleellisen asian kerrallaan. Näin aivot toimivat.

Yhtä merkitsevää on myös eri valmentajien väliset suhteen ovat keskenään hyvät. Liian usein ollaan kateellisia ja happamia, jos ratsastaja menee toisen valmentajan tunnille. Minusta on henkilökohtaisesti hienoa, että oppilaani käyvät muiden kursseilla ja valmennustunneilla! He saavat uusia vaikutteita ja jos pääsen seuraamaan tuntia, näen miten tuttu ratsukko toimii toisten ohjeilla. Tunnin jälkeen saatan kysellä, miten jatkan kotona.

Alex Tiinan estetunnilla.

Tekstin ja referaatin lähde, oman tekstin tuki: Kyra ja ratsastuksen taito.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Mikä on valmentajan merkitys?

  1. Kivoja pointteja. Itse en tosiaan ymmärrä juurituota, että eri valmentajien välillä ollaan happamisa toisille, jos oma valmennettava käy muun tunneilla. Mun mielestä nimenomaan pitää käydä muidenkin tunneilla edes joksus, jotta saa uusia näkökulmia. Ei varmana ole vain yhtä oikeaa tietä, joten eri valmentajat voi avartaa uusia näkökulmia. 🙂
    Ihan kuin se olisi valmentajalta pois, jos valmennettava käväisee jonkun muunkin tunnilla. Tarkoituksena on kuitenkin ratsukon eteneminen, eikä yhden ja saman valmentajan rahoittaminen

    1. Toinen, mikä liittyy tähän samaan on se, ettei joillakin talleilla saa hankkia "omaa" valmentajaa, vaan pitää käyttää juuri sitä samaa tätiä, mikä sinne tallille on siunaantunut tai pyöritää ko. tallia… 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *