Kouluratsastus ei viihdytä.

Kouluratsastus ei viihdytä.

Virallinen Helsinki International Horse Show 2013 -postaus.


Esteratsastus ja kouluratsastus eroavat toisistaan monellakin eri tapaa, senhän tietävät kaikki ratsastukseen edes vähän perehtyneet. Erityyppiset ihmiset ja hevoset suuntautuvat omaan lajiin, jonka kokevat itsellensä sopivaksi. Esteet ovat arvostelumenetelmältään rehellisempi; jos puomi putoaa, peli on selvä. Koulupuolella taas tulos on pelkästään kiinni tuomareiden näkemyksestä, suhteessa tietysti tehtyyn suoritukseen. Mutta miksi varsinkin isommissa estekilpailuissa on katsomot täynnä ja kouluratojen katsomot huokuu tyhjyyttä? Miksi kouluratsastus ei ole viihdyttävää?


Viikonloppuna Areenan käytävällä expoja tutkiessani satuin kuulemaan takaani, kun kaksi ”parempituloista” keski-ikäistä rouvaa keskusteli. Korvaani osui lause; ”kun se kouluratsastus on niin tylsää katsottavaa”. Alkuun olin tuohtunut ja melkein osallistuin keskusteluun, kunnes tajusin sen. He olivat oikeassa. Kouluratsastus ON tylsää, etenkin jos ei tiedä mitä ohjelmiaan suorittavissa ratsukoissa katsoo. Tästäkö syystä HIHS:issä koululuokat oli sijoiteltu siten aikatauluun, ettei kertakaikkiaan katsojia ollut seuraamassa edes Mikaela Lidhin ratsastusta? Kun niihin ei kukaan kuitenkaan olisi tullut?

Finnderbyssä vuonna 2011 kouluratsastus oli siirretty sateen takia Ypäjä -halliin. (Estepuolen derbykentän katsomohan on katettu, koulukentät taivasalla, joten…) Ajattelin, että olisi kiva nähdä suorituksia, joten pakkauduimme muiden tätien kanssa maneesin katsomoon. Tunnelma oli kuin hautajaisissa. Kukaan ei puhunut mitään, ei ollut edes vaimeaa radion taustamusiikkia. Vaiteliaat aploodit ratsukoiden jälkeen. Ei ihme, että esteratsastus vetää puoleensa miltei kaikki aloittelevat kilparatsukot!

Näinpä ollen listaan hieman lajien eroja katsojien kannalta. Saa antaa omia ehdotuksiaan, miten kouluratsastuksesta saisi yleisöystävällisempää! Mitä mieltä olette kouluratsastuksen Knock Out -kilpailusta? Kyseinen kilpailu pidettiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina Horse Show’ssa, katsokaapa pätkä YleAreenasta (klikkaa linkkiä, katsottavissa 10.11. asti).

Esteratsastus


+ vauhtia ja vaarallisia tilanteita
+ saa eläytyä ja kannustaa
+ apu sallittu huutoina ja vislauksina
+ aina joku tippuu tai kaataa hevosensa, näyttävä laji
+ arvostelut lisää jännitystä, uusinta tai ei
+ erilaiset estemateriaalit
+ radat menee nopeasti
+ saa käyttää kisaradalla päheitä varusteita
– isoissa kisoissa keskeytykset
– vaarallisuus, sydärin uhka
– vauhti korvaa puuttuvan taidon helpoissa luokissa

Kouluratsastus


+ Pikeurin vaatteet on aina muotia, myös katsomossa
+ onhan se nyt vaikuttavan näköistä, ratsukosta riippuen
+ kürit ja vapaaohjelmat tuo valopilkun
+ ei muuten liiku estehevoset tällä lailla
+ ratsujalostukseen perehtyneet tädit tykkää vertailla sukuja radoilla
+ voit nukkua katsomossa
– tuskaisen puuduttavaa
– radat kestää ikuisuuden
– oletteko nähneet shettisten koulukilpailuja?
– kuolemanhiljaista katsomossa
– tuomarivaltaista
– pitää valita hillitty asu ja varusteet

Mikaela Lindhin hieno suoritus – tyhjät katsomot!
Kuva: Helsinki International Horse Show Facebook -sivu.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

10 thoughts on “Kouluratsastus ei viihdytä.

 1. Itse tykkään enemmän kouluratsastuksesta, mutta onhan se totta että esteet on vaan jännittävämpää katsottavaa 😀

 2. Omasta mielestä koulu ja esteet ovat hienoa katsottavaa molemmat, kouluradoilla on uskomatonta nähdä hevosen ja ratsastajan saumaton työ ja esteradoilla luottamus ja vauhti vie mukanaan. Molemmat hienoja lajeja ratsastuksessa, katson mielelläni 🙂

 3. Itsekin järkytyin miten vähän oli katsojia koulu ohjelmien aikana. Kyllä se kouluratsastus on varmasti tylsää, jos ei ymmärrä siitä mitään….

 4. Mukavaa, että asia herättää kommentteja! Tarkoituksenani ei ole dissata kouluratsastusta – onhan se "oma" lajini, vaan kysellä teiltä miten kouluratsastusta voisi parantaa esteratsastuksen tyyppiseksi yleisölajiksi. Vai voiko? Onko se niin klassista?

 5. Tiedät mun taustan ja voin siis olla rohkeasti asiasta eri mieltä. Tämä on vaan mielipidekysymys. Itse en jaksa saurata edes telkkarista esteratsastusta, mutta jos kuulen telkkarista tulevan lähetys kouluratsastuksesta olen töllön edessä takuu varmasti. Täytyy muistaa, että horse show:ssa käy myös hyvin paljon vierailijoita, jotka ovat ratsastus harrastuksen vasta aloittaneita. Esteratsastusta on helpompi seurata, koska säännöt ovat selkeät —> puomi tippuu, ei asiaa palkintosijoille. Tämän ymmärtää harrastuksen vasta alkajakin. Ehkä ongelma on siinä että, kouluratsastusta ei ole yhtä helppo seurata. Ei se vasta alkaja ymmärrä koska vaihtosarjan kuuluu alkaa ja loppua tai koska laukkapiruetti on oikeoppisesti suoritettu. Omasta mielestäni kouluratsastus on hieno yleisölaji joka parhaassa tapauksessa saa katsojan puhkumaan intoa ja inspiroi omassa ratsastuksessaan eteenpäin. Nimimerkillä, fanaattinen kouluratsastuksen kannattaja 😀

 6. Kaikillahan on omat mielipiteet, mutta itse tykkään myös katsella enemmän esteratsastusta, kun se on mun päälaji. Joku sanoikin mulle että kouluratsastus on kuin maalin kuivumisen katsomista 😀 Mun mielestä se riippuu tasosta, yleensä seura- ja aluetason kouulukisoja on tylsää katsella, mutta kun siitä mennään ylöspäin niin mielenkiintokin lisääntyy.
  Esteratsastuksessa on monien tutut katsomassa tuttunsa kisaamista, esteillä kun pärjää ainakin metriin asti vauhdilla oikealla hepalla. Kouluratsastuksessa kun pitää oikeasti osata ratsastaa, enkä itse ole ollut kouluihminen juuri sen pilkun viilauksen vuoksi 😀
  Ratsastan kyllä niin koulua kuin esteitäkin, mutta kuitenkin 🙂

  1. Totta tuokin. Eipä niitä Peräkylän Pyllistyksen järjestämiä piirimestaruuksia jaksa kukaan katsoa… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *