Kuolaimet, osa 2.

Kuolaimet, osa 2.

”Kuolaimet jaetaan kolmeen perusryhmään niiden vaikutuksen sekä muodon perusteella. Ryhmät ovat nivelet, kanget ja pelham-kuolaimet. Joskus erikseen saatetaan vielä mainita omana ryhmänään gägikuolaimet. Kaikkiin edellä mainittuihin ryhmiin kuuluu ns. erikoiskuolaimia. Moni erikoinen kuolain on kielletty kilpailuissa, tarkemmat tiedot varustesäännöistä löytyvät esim. ratsastus.fi (SRL) -sivustolta!”

Kakkososassa tutustutaan toiseen kuolainryhmään, eli pelham-kuolaimiin. Kanget ja erikoiskuolaimet käsitellään viimeisessä osassa. Pelhamit (yllä oleva kuva) ovat nivel- ja kankikuolainten yhdistelmiä, joita käytetään pääsiassa este- ja kenttäratsastuksessa. Se on kokoava ja terävän pidättävä kuolain. Ohjille on vähintään kaksi kiinnityskohtaa. Pelhamryhmään kuuluvat myös olympiat, jotka ovat varmasti tutut monelle ratsastajalle. Pelhamkuolaimia, kuten olympioita, näkee käytettävän usein leuan alta kulkevan ketjun/remmin kanssa. Normaalissa pelhamissa ketju estää kuolaimen tarpeettoman kiertymisen, jolloin poskihihnat eivät nouse silmiä kohti. Itse en kuitenkaan olympian kanssa käytä alaremmiä, sillä se tekee mielestäni kuolaimesta vielä kovemman. Jokaisella ratsastajalla kuitenkin oma makunsa. Pelhamilla ketju on aiheellinen.

Olympia, pessoa

Kuten mainittu, olympia on todennäköisesti pelhamkuolaimista yleisimmin käytetty. Se on vaikutukseltaan muunneltavissa useiden renkaiden ansiosta. Sitä voidaan käyttää tavallisena nivelkuolaimena, mutta siirtämällä ohjaa renkaissa alaspäin saadaan aikaan koko ajan astetta vahvempi vipuvaikutus. Kuolainrenkaan voi yhdistää toisiinsa delta-ohjalla, jolloin ratsastajalla on käsissään yksi ohja. Vaihtoehtoisesti voi myös ratsastaa kahdella ohjalla. Olympia on vaikutukseltaan todella hidas kuolain, eli esim. sitä käytettäessä pidätteet menevät hitaammin läpi. Pessoa eroaa olympiasta lähinnä renkainmäärässä. Tämä kuolainmalli ei ole se paras vaihtoehto, varsinkaan kokemattomalle ratsastajalle! Valitettavan usein sitä kuitenkin näkee radoilla ihan aloittelevilla kisaratsukoilla.

Kimblewick

Tässä kuolaimessa ei ole pelhameihin kuuluvaa perinteistä vipuvartta. Kimblewickissä on yksi kiinteä rengas, joka muistuttaa delta-ohjaa. Poskihihnat kiinnitetään lyhyeeseen ylähaaraan. Sen ja kiinteän renkaan takia kuolaimesta muodostuu kuitenkin kovin vahva vipuvaikutus. Vipuvaikutusta voi tehostaa ketjulla (joka myös estää kiertymistä) tai siirtämällä ohjaa kuolaimen ”lokeroissa”. Kimblewick sopii hevosille, jotka pakenevat kuolaimen vaikutusta, heittävät kieltä, viskovat päätään tai hyppivät pystyyn.

Hissikuolain

Hissikuolain on voimakas, olympian sukuinen kuolain. Se vaikuttaa vipuvaikutuksen kautta niskaan ja leukaan. Vipuvaikutuksen aiheuttavat pitkät, kaarevat varret. Suuosa elää irtonaisessa varressa liikkuen ”lokerossa” edestakaisin. Hissikuolainta voi myös käyttää deltoilla tai kahdella ohjalla. Sillä voi tehostaa pidättävää vaikutusta tai saada hevoseen ryhtiä.

Seuraavassa jaksossa siis käydään läpi kankikuolain sekä joitain erikoiskuolaimia, kuten gägit ja hackamore. Minun ottamiani kuvia saa käyttää halutessaan muualla. Tutustukaa mahdottoman hyvään kuolainsivustoon, jossa laaja valikoima erilaisia kuolaimia kuvineen eli Hevosfaktan kuolaimiin! Tekstissä käytetyt lähteet ovat Jenni Hakosalon lehtijuttu (ProHevonen 2/2009) sekä edellä mainitut Hevosfaktan sivut.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *