Tempoharjoitus.

Tempoharjoitus.

Jälleen kerran eräänlainen tuntiaihe ja sen purku.

Parin viikon aikana ollaan kotona tunneilla keskitytty entistä tarkemmin taivutukseen sekä temponmuutoksiin. Tämä tehtävä yhdistää molemmat asiat samaan harjoitukseen. Olen laittanut ratsastajat ratsastamaan alkukäyntien jälkeen käynnissä kasikkoa niin, että keskellä kenttää R-S -poikkihalkaisijalla on kaksi tötteröä. Ratsastajat muodostavat kasikon tötteröiden välissä suoristaen ja jatkaen vuorotellen molempiin suuntiin. Eli ikäänkuin kaksi D-kirjainta päällekkäin.

Suoristuksen jälkeen on tärkeää saada kaarilla hevonen taivutettua kunnolla kumpaankin kierrokseen. Asetus niskasta ja taivutus sisäpohkeella kyljestä sekä kaulasta. Ajatus sisäpohkeella työntämisestä kohti ulkoapuja, ympyrän ”suurennus”. Kaaren jälkeen taas molemmat pohkeet ja ohjat suoristavat hevosen ja pitävät sen suorassa. Hevonen on siis pohkeiden välissä ja ohjien tuntumalla.

Kun kasikko sujuu lähdetään tekemään tötteröiden väliin, suoristukselle pieni kasaaminen, hidastetaan käyntiä (koottu käynti ja hidastaminen ovat eri asioita, mutta nyt kyse lähinnä juuri hidastamisesta vaikka käytänkin termiä ”kasaaminen”). Olen tehnyt pientä pistaria tunneilla ja pyytänyt ratsastajia kertomaan miten hevosta kasaataan tai pyydetään pitempään käyntiin. Jotain on mennyt perille, sillä KAIKKI ovat vastanneet lähes oikein ja muistaneet kaikki avut! Hidastuksessa istutaan tiiviisti syvälle satulaan, kaivetaan vatsa- ja peppulihakset, puolipidäte istunnalla ja ohjalla. Pyydetään hevosta odottamaan ja ottamaan lyhyempää, hitaampaa askelta. Pohje lähellä, jotta hidastus ei mene pydähtymiseen asti.

Hidastuksen jälkeen ratsastetaan kaaret taas reippaammin eteen, pyydetään pitkää, voimakasta käyntiä. Edelleen pohje lähellä, myödätään istunnalla ja annetaan hieman tilaa ohjalla. Säilytä silti kontakti! Käynti ei saa olla hätäistä, mutta silti tarpeeksi ravia kohti. Muista taivuttaa kaarella, suoristus ja taas hidastus.

Sama tehtävä on huomattavasti hauskempaa ravissa, sillä silloin ratsastaja joutuu reagoimaan nopeasti ja hevosenkin täytyy reagoida nopeammin. Tavoitteena on saada hevonen niin hyvin istunnalla toimimaan, kuin vaan mahdollista. Ohja on vain tukena, eikä sitä käytetä ns. käsijarruna. Etsi ja löydä se kadonnut sikspäkki vatsalihasten suunnalta!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *