Tahti & tempo.

Tahti & tempo.

Ratsastuksen koulutehtävä osa 2.



Alempaa löytyy aikaisemmin julkaistu teksti puolipidätteestä!




TAHTI JA TEMPO

Tahti ja tempo ovat ratsastuksen tärkeimpiä asioita. Jokaisella hevosella on oma temponsa, jossa se liikkuu parhaiten. Oikeassa tahdissa ratsastaminen myös kehittää hevosen liikkeitä.

Mitä ne ovat?

Tahti on säännöllinen mitta, jolla määritellään hevosen poljenta. Se on erilainen eri hevosilla ja eri askellajeissa. Se tulee liittää ajatukseen liikkeen säännöllisyydestä. Tahti havaitaan poljennolta toiselle. Tahtia ei saa sekoittaa rytmiin.

Tahdin kiirehtiminen huonontaa liikkeitä, kun hevonen jännittyy ja lyhentää askeleitaan. Jotta hevonen voisi liikkua hyvässä tahdissa, lyhentää ja pidentää askeltaan ja koota itseään, sen tulee liikkua suorana.

Askellajeista käynti on nelitahtinen, ravi kaksitahtinen ja laukka kolmitahtinen.

Tempo taas tarkoittaa hevosen askelluksen vauhtia, eikä vain sen nopeutta. Kun tempoa lisätään, hevonen ei myöskään pelkästään kiihdytä vauhtia, vaan venyttää askeltaan.

Miten liittyvät toisiinsa?

Jos esim. ravissa tempo on hidas (kasattu harjoitusravi), tahti eli hevosen poljenta on hitaampaan. Tempon ollessa nopeampi, tahti nopeutuu > samalla hevonen pidentää askellustaan. Tahti siis venyy tempon mukaan. Mikäli temponlisäys ei ole hallittua, voi tahti kuitenkin kärsiä. Tällöin hevonen muuttaa askellajinsa rytmiä.

Liikkuuko hevonen ratsastettaessa tahdikkaasti?

Ratsastajan tulee säätää askellajeja ja tasapainoa, mutta oikeastaan hevonen on se, joka kulkee tahdissa. Ratsastajan tulee siis pääasiallisesti vain luoda tahdille otolliset olosuhteet. Tahdin pystyy määrittelemään harjoituksella, jossa esim. kevyessä ravissa ratsastajan tulee tunnistaa säännöllinen 1,2,1,2 -tahti. Toistuva poljento vastaa tahtia. Tahdin muutoksia voi siis tarkkailla ”1,2,1,2” laskemisen perusteella – jos laskeminen nopeutuu, voi päätellä, että tahtikin on nopeutunut.

Tahdin laskeminen

Oman määritelmän mukaan tahdin voi eri askellajeissa laskea istunnan avulla tai poljennosta. Esimerkiksi käynnissä ratsastaja pystyy laskemaan käynnin tahdin neljään, tuntemalla jokaisen jalan liikkeen istuinluillaan. Tästä tahdin seuraamisen voi rajata pelkkiin etujalkoihin eli niiden poljentaan, sama toimii myös ravissa. Laukassa tahdin määritteleminen on vaikeampaa, sillä se ei ole tasainen, kuten käynti ja ravi. Laukankin tahti on tunnistettavissa istunnalla, eli laskemalla takajalat 1, ulkoetujalka 2 ja sisäetujalka 3.

Tempo, askeleen pituus ja tahti

Ratsastettaessa lisää tempoa, ratsastaja kasaa hevosta ja pitää vastaan ohjalla, mutta samalla ratsastaa pohkeesta eteenpäin. Tällöin hevonen ei saa karata pidätettä vastaan ja vain lisätä vauhtia, vaan pidentää askelta ja nopeuttaa tahtia.

Askeleen pidennys tapahtuu melkein samalla lailla. Kuolaintuen tulee säilyä, mutta ratsastetaan jalasta eteen, samalla tahdittaen käyntiä istunnalla (käynti ja harjoitusravi).

Tempon lisäyksessä tahti siis nopeutuu, askeleen pidennyksessä tahdin ei pitäisi periaatteessa muuttua.

Penina Peltonen

Oman tekstin tukena käytetty lähde:

Hevoset & Ratsastus -lehden nettiarkisto / Marko Björs

Tahti ja sen laajuus, Guillaume Henry

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *