Vieraskynä: Hevosurheilu ja korona-virus

Vieraskynä: Hevosurheilu ja korona-virus

Viimeiset viikot ovat näyttäneet meille, että meillä todellakin on entistä enemmän vapaa-aikaa. Median kanavat ovat täynnä uutisia siitä, kuinka erilaiset urheilu- ja viihdetapahtumat on peruttu ja kuinka yrityksille sekä valtioille tulee rahanmenetyksiä uuden viruksen kiertäessä ympäri maailmaa. Virus kiertänee eri arvioiden perusteella maailman läpi muutamassa kuukaudessa ja ensi vuonna voimme jo katsella tätä tilannetta erilaisten lasien läpi, tietäen mitä olisi pitänyt tehdä paremmin.

 

Mistä oikeastaan on kyse?

Urheiluvedonlyöntiyritys Unibet on esimerkki yrityksestä, jolle tällainen virus on todella haitallinen. Unibetin toiminnoista suurin osa on kuitenkin erilaisten urheilutapahtumien, myös laukka- ja ravikilpailuiden avaaminen vedonlyönnille. Nyt kun käytännössä kaikki urheilutapahtumat yksi toisensa jälkeen ilmoittavat siirtyvänsä tauolle tai peruuttavansa tapahtumia ja turnauksia, ei yritykselle ole mitään pelattavaa = ei liikevaihtoa eikä tulosta. Jos katsotaan asiaa vielä syvemmälle, niin kyse on kasvaneesta vapaa-ajastamme, jota käytämme niin pelaamiseen kuin muuhun viihdekäyttöön.

Emme saa lukea mediasta siitä, kuinka kymmenet tuhannet virukseen sairastuneet ovat jo palanneet töihin parannuttuaan ja elämä alkaa palailla tutuille raiteille. Sen sijaan saamme lukea ihmisten vessapaperin hamstraamisesta ja vastaavasta, vaikka elämä jatkuukin pitkälti, kuten ennenkin. Elämämme muuttuu hetkeksi, koska vapaa-ajan tekemisemme sulkevat ovensa ja joudumme olemaan kotona, tekemään jotain itse pihalla tai jopa tyytymään vain kävelylenkkiin ulkona – eli jotain mitä ihmiset tekivät vielä parikymmentä vuotta sitten. Voimme yhä mennä tapaamaan ystäviämme, ravintolaan syömään, hevosella ratsastamaan ja talleille töihin. Voimme yhä harrastaa hevosemme kanssa, mutta ihmisten ryhmätapahtumat ovat kiellettyjä liittyen täysin siihen, että jos ryhmässä on yksi viruksen kantaja, voi hän tartuttaa muut ja siitä seuraa kuumetta ja kipuilua.

 

 

Etätyö ei ole mahdollista kaikille

Vaikka hallitus laittoi tulille tiedotteen, että nyt olisi hyvä yritysten mahdollistaa etätyöt, ei se ole kaikille mitenkään mahdollista. Siivous ei hoidu etänä, logistiikka ei toimi vielä nykyaikana ilman ihmisiä ja kaikki infraan liittyvät tukipalvelut aina ruokakaupoista alkaen ovat toimintoja, joita on mahdoton hoitaa etänä.

Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan viruksesta, joka on vaarallinen, mutta kaikkien saatavilla olevien tietojen perusteella perusterveelle aikuiselle ihmisille kuitenkin vain flunssa – kova flunssa kuumeineen, mutta siitä selvitään. Joten työ ja elämä jatkuu, vaikka virus jyllääkin ympärillämme.

 

Virus ja urheilu

Kuten sanottua, vapaa-aikaa on entistä enemmän ja seuraamme erilaisia urheilulajeja, joista seuratuimmat lajit ovat muuttuneet ammattiurheiluksi. Ei se sitä aiemmin ollut – jokaisella urheilijalla oli harrastuksen ohella myös tavallinen työ, mutta yhteiskunnan muuttuessa urheilusta on tullut ammattilaisurheilua. Tällainen viruskierre aiheuttaakin nimeen omaan näille yhteiskunnan perustoimintojen lisäosille suuria ongelmia – kuka maksaa raviohjastajan palkan, jos lähtöjä ei ole kahteen kuukauteen? Mistä työt raviradan henkilökunnalle, jos katsojia ei ole pariin kuukauteen?

Presidentti Niinistö sanoi hyvin, että nyt pitää hoitaa ensisijaisesti ihmiset. Talousasiat ovat kuitenkin vain raha-asioita ja ihmiset tulevat aina ensin. Niin pitäisikin, mutta samalla pitää muistaa, että kaikki mediakanavat toimivat mainosrahoitteisesti ja jos yritykset eivät toimi – ei niistä mainoksistakaan makseta ja kierre jatkuu tietyiltä osilta. Silti esimerkiksi suoratoistopalveluiden käyttöön tulee aivan takuuvarma piikki.

Urheiluseurat ovat siirtäneet treenit, turnaukset on peruutettu ja kaikki tämä tarkoittaa, että kodeissa ollaan kotona entistä enemmän. Haetaanko jo pelejä kaapeista ja kortteja laatikoista, vai avataanko suoratoistokanavat ja aloitetaan kunnon maratonkatsomiset ja uusien dokumenttien kautta itsensä sivistäminen?

Arvostetussa yleislääketieteen lehdessä New England Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan covid-19:n yleisimpiä oireita ovat yskä, väsymys, limaneritys ja hengenahdistus. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi nuha ei ole tyypillinen oire, vaikka sitäkin voi esiintyä. Kävi miten kävi, virus jyllää vielä kuukausia ja aiheuttaa miljardien eurojen väliaikaisen notkahduksen monessa liiketoiminnassa ja saattaa Suomessakin aiheuttaa todella vakavia ongelmia yrityksille. Eikös kuitenkin tärkeintä ole, että elämä jatkuu viruksen jälkeenkin?

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *