Ratsastajien liikuntapäivä.

Ratsastajien liikuntapäivä.

Hämeenkoskella laitettiin ratsastajat liikkumaan!

Edellisen valmentajakoulutuksen lähijakson jälkeen aloin pohtia, miten parantaisin valmennettavieni ja ylipäätään ratsastajien liikunnallisuutta ratsastustuntien ulkopuolella. Osa aikuisista lenkkeilee, ui ja hiihtää, mutta lähinnä nuorten kanssa on ”laiskuus” yleistä. Yhtenä etätehtävistä oli valmennettavien (3 hlöä) seurantaryhmä ja heidän oheisharjoittelunsa suunnittelu sekä kuntotestaus. Niinpä sain mainion idean järjestää ratsastajille yhteisen hauskan liikuntapäivän, jonka yhteydessä pidän seurantaryhmälleni (sekä kaikille muille halukkaille) kuntotestit! Kuntotesteissä tahdoin testata lähinnä keskikehon hallintaa, tasapainoa ja reaktiokykyä.

Koska olen itse ollut seuraavaa lajia kohtaan hyvin ennakkoluuloinen, päätin ottaa juuri sen liikuntapäivän aiheeksi. Kyseessä on tietenkin Horsebic! Kuinka moni on kokeillut? Otin yhteyttä Horsebic –ohjaajaan, joka kuitenkin ilmoitti ettei pääse ja siirsi asian eteenpäin. Sainkin yhteydenoton suoraan lajin kehittäjältä Meri Satamalta, jonka kanssa sovimme tunnin sunnuntaille 3.3. Varasin kunnalta kylällä olevan Seuralan, jossa on pieni liikuntasali. Tämän jälkeen tein eri sivustoille nettiin (mm. Facebook) ja tallin seinälle mainokset liikuntapäivästä sekä vapaaehtoisista kuntotesteistä. Ilmoittautuneita tuli yhteensä n. 25 henkilöä, joista osa meidän tallin ratsastajia ja loput täysin ulkopuolisia. Meri Satama antoi vinkkejä kuntotesteihin, jonka avulla ne suunnittelin.

Sunnuntai-iltana menimme ajoissa Seuralalle. Avaimet olin noutanut jo perjantaina kirjastolta. Paikallisesta Sale –kaupasta saimme pientä tarjottavaa, eli myslipatukoita, jogurttijuomia ja kivennäisvesiä. Yhden valmennettavani isä oli toimittanut Hämeenkosken koululta Seuralalle jumppamattoja lainaan. Aloitimme kello 18.00, jolloin kerroin illan tapahtumista ja tästä annetusta kuntoseurantatehtävästä. Esittelin myös seurantaryhmän ratsastajat ja kerroin heitä koskevista suunnitelmista. Harmikseni Meri soitti olevansa reilusti myöhässä ajaessaan Kurikasta meille päin. Niinpä päätimme tehdä ensin kuntotestit.
Aikuisvalmennettavani Leila piti meille alkuverryttelyn, jota he käyttävät kahvakuulassa. Kaikki saivat lämmön pintaan ja aloitimme testin. Toimin ajanottajana ja valvojana, ratsastajat jaoin pareihin. Yllätykseksi KAIKKI halusivat tehdä testit. Aloitimme dynaamisilla vatsalihaksilla eli Heiluri –tehtävällä. Saman tien ymmärsin asettamani ajan 5 minuuttia aivan totaalisen liian pitkäksi, joten lyhensimme sen kolmeen minuuttiin niin, että liikkeet sai tehdä omassa tahdissa. Pari laski. Kun toinen parista oli tehnyt, vaihdettiin rooleja.

Pieni palauttelu välissä ja sen jälkeen siirryimme istuntanojaan. Ihmiset saivat aivan uskomattoman pitkiä aikoja, teimme tämän kestotestinä. Kerroin aina 5-10 sek. väliajoin aikoja ja sai lopettaa haluamassaan kohdassa. Olin suunnitellut kolme yritystä, mutta sovimme, että ensimmäinen jää voimaan. Kukaan ei halunnut enää kokeilla uudestaan! Taas palauttelu ja siirryimme staattisiin vatsalihaksiin, eli Sfinksiin. 60 sek. tuli pysyä ja siitä sai jatkaa taas kestotestinä eteenpäin. Kaikki pysyivät yli 60 sek, paitsi yksi tytöistä vain 10 sek… ;D Tasapainoharjoituksen eli Flamingon teimme hieman huonolla tavalla, sillä en ottanut tarvittavaa palikkaa mukaan. Testissä piti ottaa parempi jalka, jolla seistä ja toinen jalka taakse koukkuun. Kädellä sai tasapainottaa, toinen käsi piti jalkaa koukussa. Maahan kosketukset laskettiin, 60 sek. meni helposti kaikilta, joten jatkoimme kolmeen minuuttiin. Lopuksi vielä reaktiokykytesti eli Sokkopallo. Tämä oli tehtävistä mielenkiintoisin, josta sain myös hyvää palautetta Meriltä. Yllättävän moni ei saanut vaadittuja kolmea koppia!

Juuri kun saimme testit tehtyä, Meri onneksi saapui paikalle (hieman yli tunnin myöhässä). Pääsimme aloittamaan Horsebic –tunnin. Ainoastaan yksi henkilö joutui lähtemään tässä vaiheessa jo kotiin, sillä olin suunnitellut ensin Horsebicin ja sen jälkeen halukkaat olisivat saaneet jäädä tekemään testit. Horsebic oli kuitenkin äärettömän hauskaa ja tehokasta, ennakkoluuloni karisivat nopeasti!

Tänään laittaessani tässäkin postauksessa olevan videon Horsebicin FB-sivulle, lisäsi Meri tällaisen kommentin: ”Vau Penina, tää on ihan huippu! Ja kun kerran saa jakaa, niin tässä on paljon hyviä vinkkejä jaettavaksi. Valmentajien tason 2 (lajivalmentaja) koulutukseen kuuluu uutena asiana fyysisten kuntotestien teettäminen omille valmennettaville. Se on mahtava ja erittäin tarpeellinen lisä koulutuspakettiin! Tämän päivän valmentajakoulutuksessa olevat valmentajat ovat laadukkaassa opissa – ja siitä hyötyvät heidän valmennettavansa. Viime sunnuntai Hämeenkoskella oli siitä loistava esimerkki. Laitoin Ylänteen Akille heti maanantaina positiivista palautettta Peninasta ja hänen asenteestaan. Varsinkin tykkäsin sun omasta ideasta teettää se reaktiokykytesti. Sun valmennettavat ovat todella hyvissä käsissä – tällaista lisää Suomen ratsastajille!” Mukava saada positiivista palautetta, kovin ylpeä olen tällä kertaa ratsastajieni lisäksi myös itsestäni! 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *