En ymmärrä.

En ymmärrä.

”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…”

Aion nyt tähän postaukseen listata hevosmaailman asioita, joita EN YMMÄRRÄ. Jos teillä on näihin selityksiä, olkaa hyvä ja kertokaa ihmeessä! Myös omaperäiset sepitteet ja/tai muut ymmärtämättömyydet ovat tervetulleita.

1. Riimu ja riimunnaru

Kun hevonen on tuotu sisään ja riimu sekä riimunnaru on asetettu omalle paikalleen koukkuun tms. niin minkä takia pitää se saakelin riimunnaru ottaa irti riimusta? Tämän jälkeen riimu ja naru asetetaan koukkuun päällekkäin. Aamutallintekijä kiroilee hartaasti räplätessään vajaaseen pariin kymmeneen riimuun narun kiinni.

2. Loimet ja niiden lukot

Tapaus a) Isommalla täysihoitotallilla asiakkaat tykkäävät harrastaa sitä, että illalla hevosen tarhasta haun jälkeen ulkoloimen etusoljet ja mielellään myös vatsaremmit laitetaan kiinni. Jälleen aamulla ottaa päähän, kun nakkaa loimen selkään ja se on sellainen nidottu nippu.

Tapaus b) Uusi pakkauksessa oleva loimi on myös niputettu lukot kiinni. Ymmärrän pakkausajatuksen, mutta ketuttaa silti sovitusvaiheessa!

Pahuksen riimut ja kirotut loimet…

3. Satulavyön kiinnittäminen

Tätä sattuu vähemmän ratsastaneille, mutta joskus kokeneillekin. Eli satulavyö kiinnitetään niin, ettei vastinhihnat ole ”rullien” välissä vaan siinä alemmassa. Siihen ne on ensinnäkin vaikea saada tungettua ja vielä vaikeampi saada pois. Missä logiikka, vaikka kuinka siitä sanoisi? Ja tottakai lisäksi joustopää sinne oikealle puolelle…

4. Vereduksen suojat

Miksi niitä palvotaan, vaikka ovat äärettömän epäkäytännölliset kiinnittää (tappi + reikä)? Samoin kopiot. Itse myin omani heti pois ja ostin sillä rahalla kolmet Eskadronit…

5. Minichapsit

Minichapsit ovat hävinneet ratsastuspiireistä, minkä takia? Ne ovat hyvin kätevät ja toimivat, joskin eivät ehkä enää niin ”muodikkaita” (hapsuchapsit varsinkaan). Nyt vaan on kaikilla nahkaiset Parlantin saappaanvarret ja/tai nahkasaappaat…

Minä ja Lori järjettömän muotitietoisina v. 2002.

6. Hevoselokuvat ja -videot

Ensinnäkin; miksi ei löydy suomenkielisiä opetusvideoita lapsille? Ei teksitettyjä, vaan puhuttuja! Jos jollain on Piia Pantsun hevosen elämää DVD, niin ostan! Ja toiseksi; miksi aina kaikissa elokuvissa, joissa on hevosia, ne penteleet hirnuu koko ajan ja jatkuvasti?? Ei meidän tyypit puhu, kuin äärimmäisessä hätätilanteessa…

7. Kävelytyskoneet

Mihin aikuisten oikeasti pienet maalaistallit tarvitsevat kävelytyskonetta? Ymmärrän niiden oikean käytön esim. kilpa- tai ravitallilla, mutta meillä ”pöheikössä” saman asian ajavat hevostenhoitajatytöt.

8. Blogit

Bloggaaminen on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen 1-2 vuoden aikana. Mitä järkeä on tehdä blogia, jos ensimmäinen kysymys on ”mistä tekisin blogin”? Panostakaa muiden (lue: minun) blogien ja artikkeleiden lukemiseen ja jättäkää ”tänään ei mitään erikoista tapahtunut” -postaukset tekemättä! Kun mää olin pieni, silloin oli tallivihkot kaikilla. Paljon mukavampaa ja vieläkin on aikuisiällä fyysisiä muistoja ponivuosista!

Puuh. Juuri nyt en saa enempää mieleeni, mutta päivitän kyllä kun sellaista tulee! ;D

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

10 thoughts on “En ymmärrä.

 1. Chapseja saa onneksi ilman hapsujakin! Ja saappaanvarret nyt ovat aika samanlaiset, niin melkein niputtaisin ne samaan kategoriaan.

  Bloggaamisesta sen verran, että jos en blogia kirjottaisi niin kirjoittelisin sellaiseen vihkoon mitä tein ratsastaessa. Kirjoittamalla ratsastuksen jälkeen mitä teki ja mitkä olivat ongelmakohtia laittaa pohdiskelemaan miten asioita olisi voinut korjata, silloin oppii. Ainakin itse olen huomannut sen hyödylliseksi! Blogia kirjoittaessa on se hyvä puoli että saa lukijoilta myös vinkkejä ja mielipiteitä. Jos siis haluaa ottaa niitä vastaan, ja vaikkei haluaisikaan.

  Niin ja elokuvissa hirnuvat hevoset kuulostavat yleensä siltä kun teurastettaisiin sikaa 😀

  1. Joskus ns. ryppychapsit olivat kovien jätkien kamaa, hapsuchapseja käyttivät vaan nolot. 😀 Saappaanvarret on toki kuten chapsit, mutta niitä ei kehtaa käyttää esim. rumempien kenkien tai tavallisten tallitohveleiden kanssa…

   Blogissa on todellakin hyvät puolensa, mutta ymmärsit varmaan mitä hain takaa näillä "massablogeilla"? 😉

 2. Tuohon chapsi asiaan voin sanoa ainakin sen verran, että kun ensimmäisen kerran menin nahkasaappailla, niin en enää yksinkertaisesti halunnut palata chapseihin! On ne chapsit edelleenkin tuolla kaapissa ja pääsevät pahimmilla kurakeleillä käyttöönkin kun saappaita ei raaski jalkaan laittaa silloin. Mutta siis pääpointti on se, että saappaat ovat jalkaan paljon tukevammat kuin chapsin ja meikäläisellä ne ainakin saavat jalan pysymään paremmin oikeassa asennossa ja lisäksi tukevat nilkkaa, ne kun tuppaa olemaan meikäläisellä vähän heikossa hapessa… Ei ole saappaiden jäljiltä nilkat kipeät ikinä, toisin kuin chapsien käytön jälkeen 🙂

 3. Vereduksia suositaan varmaankin sen takia, että niissä ei tarrat kulu puhki, toisinkuin tarrasuojissa, ja sen kautta ovat pidempi-ikäiset?:)

  1. Hyvä pointti. Tosin mulla ei ole juuri tarrat suojista hajonneet, vaikka ovatkin kaikki kovassa käytössä. Eskadronia vähän moitin, sillä yhdet etujännesuojat kuluivat PUHKI vuoden käytön jälkeen!! Horzen 13 euron suojatkin kestää pidempään…

 4. Tähän ykköseen tosiaan törmää 90 prosenttia talleissa ja oon itekkin ollut aina tämän kannalla, että riimu ja riimunnaru erikseen. Nykyään olen opetellut jättämään sen riimunnarun kiinni, koska se tosiaan on kätevämpää näin.

  Kirjotin hirveän sepityksen, ja tajusin että ethän ollut edes kirjoittanut niinkuin luulin. Alla olevaa tekstiä kirjoittaessani, ajattelin automaattisesti että tarkoitit että riimu jätetään karsinan koukkuun ja naru viedään jonnekkin omaan koukkuun muualle. Mutta no jätin ton tekstin tähä alas kuitenki:

  Mutta nyt kun pohdin että miksi näin tehdään, niin tuli mieleen että;
  1. siistimpi vaikutelma kun koukuissa roikkuu vain riimu
  2. riimunnaruja ei ole tarpeaksi jokaiselle hevoselle
  3. koukku on liian pieni molemmille

  Meillä Hingunniemen koululla tuo kakkonen on seikka, minkä takia riimunnarut viedään vielä erikseen kaikki omalle paikalleen. Hevosia on reilu 70 ja riimunnaruja karkeasti ehkä 40kpl. Meillä on tosin sitten myös ne muutama joilla on aina omat riimunnarut, koska vaativat ketjuriimunnarut.
  Kolmonen taas tulee kyseeseen meidän kotona, on aika onnettoman pienet koukut ja niissä pysyy hyvin pelkkä riimu, mutta jos siihen lisäisi vielä narunkin niin olisi se kyllä aina liukunut lattialle.

  Ja itse oikeaan asiaan taas, nyt kun mietin että miksi itse yleensä irrotan riimun ja narun, on se että päästän hevosen irti jo karsinan ovella ja päästän hevosen sisään, niin ettei minun itse tarvitse sisälle karsinaan mennä. Ja sitten otan riimun erikseen irti.

  Tuo kakkonen kuulostaa jo todella mielenkiintoiselta. Miksi ihmeessä vatsahihnatkin? Ymmärrän etusoljet, jos loimen pistää kuivumaan tai vastaavaa, mutta muuten en. Entisellä työpaikalla vedettii loimet päälle ja pois pään yli, niin että etusoljet olivat kokoajan kiinni, mutta jos hevoselle pitäisi kaikki soljet auki pistää loimi selkään, ottaisi kyllä pahasti kyrsään jos joku ne aina pistäisi kiinni. Saisi ihan itse sitten loimittaa hevosensa perskele.

  Kolmoseen vain sen verran, että itse pistin kerran vahingossa vastinhihnan väärästä kohdasta. Ai että sitä kiroomisen määrää kun ei se yhtä kätevästi sieltä lähtenyt pois. 😀

  Suoja asiaan sellanen että varsinkin Horzen suojat ovat pirun hyvät! Meil koululla todella monet ne ja kestävät ihan päivittäisessä käytössä. Eihän ne enää kauniit ole, mutta tekevät tehtävänsä. Ja tarraosatkin pysyvät todella hyvinä kauan, jos ne pidetään puhtaana. Vereduksen suojat ovat pirun kauniita vaan omaan silmään ja kisavarustukseksi voisin sellaset ostaa.

  En ole varma, onko minichapsit sama asia kuin pelkästään chapsit? Mutta kuitenkin, oon huomannut saman asian että saappaanvarret on vienyt chapsien osan. Ehkä muoti, kalliit hinnat ja astetta siistimpi tyyli vain vie voiton. Paha sanoa kun itellä on vain chapsit ja niissä aijon pysyäkkin, ihan vain käyttömukavuuden ja astetta maanläheisemmän ulkokuoren takia.

  Kasissa oon ihan samaa mieltä. Päiväkirjoja voi pitää ihan yksin suoraan vihkoihinkin. Mun mielestä blogien idea on se, että kirjoitetaan jotain mistä muutkin saavat jotain irti. Siksi teenkin kaikkeni että omasta hevospainotteisesta blogistani ei tule samanlaista, vaan enemmän asiablogi jossa kerron mielipiteitä, vertaustuloksia, omia vinkkejäni jne.

  1. Kiitos, tämä oli erittäin tyhjentävää!

   Ymmärrän riimunnaru pointin noin, mutta en jos koukku on ok ja kaikilla on omat narut…

   Ollessani eräällä isolla ratsastuskoululla töissä, oli sielläkin käytäntö, että pujotetaan pään yli loimi. Lukot siis kiinni. En pidä itseäni kovinkaan tumpelona hevosten suhteen, mutta herramunjee silloin… En saanut yhdellekään loimea pujotettua, ilman että ne juoksivat ympäri karsinaa loimi isona myttynä päässään. 😀 Oli minulle PALJON nopeampaa ja helpompaa avata lukot ja laittaa ne takaisin kiinni loimen ollessa päällä (ei päässä)!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *