Joka ponin valmennusvinkit, osa 4.

Joka ponin valmennusvinkit, osa 4.

Kirjoitan valmennussarjaa Suomen Shetlanninponiyhdistyksen jäsenjulkaisuun.
Tässä osassa käydään läpi vaikean riding classin ohjelma.

Edellisessä osassa kerroin kisapäivämme kuulumisista. Koska käyttöluokat ovat tällä hetkellä päivän sana, ajattelin nyt käydä läpi riding classin vaikean ohjelman – näin valmentajan näkökulmasta. Tavoitteena on selvittää miten ja miksi haluaisin valmennettavani ratsastavan ohjelman kilpailuissa, jotta sijoitus oli mahdollisimman hyvä. Totta kai ponin rakenne ja sen esittäminen vaikuttaa, mutta ratsastus on kuitenkin iso osuus suoritusta.

Rakenteen esittäminen riding class kehässä.

Vertaan mielelläni riding classia hieman kouluratsastukseen. Kyse on ratsastuksen kannalta siitä, että poni liikkuu tyytyväisenä, tasaisesti sekä liikkeiltään puhtaasti ja ratsastaja ratsastaa eleettömästi, huomaamattomasti, mutta tehokkaasti. Kouluratsastuksen ei pitäisi olla vakavaa ja rankkaa; ratsastajan tulee muistaa iloinen asenne ja hymyillä!

Pääty-ympyrä ravissa

Ohjelma alkaa kaarrosta liikkeelle lähdöllä ja tuomarin tervehtimisellä. Tervehdys tulisi tehdä napakasti, eli reippaassa koulutervehdyksessä oikea käsi viedään sivulle ja nyökätään samalla. Jatketaan käynnissä lyhyttä sivua ja ennen kulmaa siirrytään harjoitusravin kautta kevyeeseen raviin. Poni tulee valmistella jo käynnissä hyvin, eli ratsastaa pohkeesta kohti ohjaa. Kun tuntuma säilyy ja poni vastaa pohkeeseen, on raviin siirtyminen sujuva ja helppo tehdä. Ratsastajien kannattaa harjoitella oikean kevennyksen tunnistamista, opetella muistisääntö jolloin kevennys on oikein. Esimerkkinä; ”istu aina satulaan kun ulkoetujalka on maassa”.

Pääty-ympyrä lähtee lyhyen sivun keskeltä. Asetus sisälle; poni asettuu niskasta korvien takaa ja taipuu kyljistä, eli poni taivutetaan sisäpohkeen ympärille. Tällöin ympyränkin linja on helpompi ratsastaa oikeasti pyöreäksi. Ulko-ohja ja –pohje tukee, ettei poni karkaa ympyrältä. Huomioi ympyrän koko, noin puolet kehän/kentän koosta. Ympyrän jälkeen siirrytään käyntiin, nopea valmistelu puolipidätteillä ja ”istutaan” poni käyntiin. Jalka lähellä, jotta eteenpäin pyrkimys säilyy eikä poni jää ohjalle kättä vasten.

Peruutus

Käyntiä jatketaan pitkän sivuun puoleen väliin, jossa tulee pysähdys ja peruutus. Pysähdys valmistellaan kuten siirtymisetkin; puolipidäte, pidäte ja jalka lähellä. Kontaktia ei saa hukata. Ohjia ei ”heitetä” pois, varsinkaan kun pysähdyksestä jatketaan toiseen tehtävään saman tien. Ennen peruutusta kannattaa malttaa pysyä hetki paikallaan ja aloittaa sitten peruutus. Peruutus opetetaan eri ratsastajille ja poneille eri tavalla, mutta tärkeintä on peruuttaa oikean askelmäärä (neljä) ja suoraan. Itse opetan sekä valmennettavilleni että ratsutuksessa oleville hevosille peruutuksen pelkän tuntuman ja sisäpohkeen avulla. Sisäpohje pitää ratsun suorassa ja pyytää samalla taakse. Peruutuksen jälkeen on muistettava taas odottaa hetki, jotta ratsastus ei anna kiireistä vaikutelmaa.

Laukkaosuus

Ennen pitkän sivun loppua siirrytään käynnistä harjoitusraviin. Vasen laukannosto tehdään taas lyhyen sivun keskellä, joten on hyvin lyhyt aika valmistella taas poni laukkaa varten. Pohkeet lähellä, tuntuma ja ajatus siitä, että kerätään ”pommia takapuolen alle”. Ponin tulisi siis odottaa ja tietää, että seuraavaksi on vuorossa laukka. Laukassa tehdään pääty-ympyrä. Samalla lailla pyritään taivuttamaan ponia ja pitämään se ulkoavuilla. Muista tehdä tarpeeksi suuri ympyrä, ettei jäädä voltin kokoon! Ympyrän jälkeen siirtyminen kevyeeseen raviin. Tarkista ravin tahti, ettei poni juokse alta pois vaan tulee takaisin laukan jälkeen tuntumalle.

Kokorataleikkaa

Kokorataleikkaa lähtee hieman kulman jälkeen, ei siis suoraan kulmasta. Poni tulee pitää suorana, molemmat ohjat ja pohkeet lähellä. Katse seuraavaan kulmaan, pisteeseen johon diagonaali päättyy. Ennen kulmaa uusi ulko-ohja tuntumalle eli vasen ja oikea pohje läpi. Ajatus varovaisesta pohkeenväistöstä voisi olla sopiva mielikuva. Kulmassa istutaan harjoitusraviin ja valmistellaan uusi laukannosto. Laukassa jälleen pääty-ympyrä ja sitten kevyt ravi, lopputervehdys ja omalle paikalle odottamaan. Muista kiittää ponia jokaisen suorituksen jälkeen!

Tässäpä vähän vinkkejä seuraavan kauden riding class kehiin! Omana tavoitteenani on olla tuomarin roolissa tulevaisuudessa. Olen jo käyttöluokkatuomarikoulutuksiin ottanut osaa… Ensi kerralla meillä sitten taas joka ponin valmennusvinkeissä uusi aihe. Mukavia treenihetkiä!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *