Harjoituselementit.

Harjoituselementit.

Tärkeimpiä treeniharjoitteita tavoitteelliseen ratsastukseen.


Valmentamisessa käytän muutamaa peruselementtiä, jonka ympärille teen ratsastajilta vaadittavat harjoitukset. Mikäli valmentaja teettäisi ratsukoilta aina vain samoja tehtäviä, olisi treenaaminen tylsää ja sen lisäksi myös hyödytöntä. Tärkeitä asioita (ks. Kyran portaat) voidaan harjoittaa monella erilaisella tavalla, tekemisen täytyy olla mieluisaa ja kehittävää. Valmentajan hommana on suunnitella monipuolisia tuntiaiheita.

Jokainen valmentaja keskittyy työssään suurinpiirtein samoihin asioihin, mutta omalla lähetymistavallaan. Huomioitavia asioita ovat ratsastajan asento ja istunnan käyttö, hevosen muoto ja selän käyttö, tahti, tempo, taivutukset ja apujen käyttö. Näitä varten tulisi tehdä hyviä harjoituksia.

Taivutukset


Tähän elementtiin kuuluvat kaikki asetuksesta taivutukseen suuntautuvat harjoitteet. Lapsille ja alkeisratsastajille taivutukset on helpointa opettaa nimenomaan asetuksen kautta. Puoliympyrä on hyvä tapa tasaisen taivutuksen harjoittelemiseen. Kokonainen ympyrä on haastava, mutta esim. S-R kentän poikki menevä puolikas on hyvin ratsastettavissa. Kun ratsastajilta kysytään mistä hevonen taipuu, on ”niska” yleisin. Kannattaa iskostaa mieleen taivutuksen ”mantra” eli turpa, kaula ja kylki. Voltit, täysikaarrot, kiemurat jne. tällä tekniikalla. Kaikissa on tehokasta käydä läpi taivuttelua. Kokeneemmilla ratsastajilla voi teettää avo- ja sulkutaivutuksia. Näitäkin voi tehdä mielikuvituksen mukaan vaikkapa kaarevalla uralla tai pituushalkaisijalla.

Väistöt


Pohkeenväistöllä tehostetaan ratsukon tasapainoa ja väistättävää pohjetta (puolen mukaan). Se myös parantaa ratsastajan ja hevosen apujen hallintaa sekä koordinaatiota. Tärkeintä väistössä on, että hevonen siirtyy sivuttain. Rungon tulee olla suora, samoin kaula. Asetus, ulko-ohja, katse väistösuuntaan. Ulko-ohja säätelee vauhtia, mikäli ristiaskelta ei synny – hidasta. Väistöjä voi tehdä volttien avustamana, esim. voltti uralta ja väistö sen perään uralta pois tai voltti pituushalkaisijalle ja väistö uralle. Väistöjä voi oikeastaan lisäillä vähän joka tehtävään, loivalle kiemuralle, ympyrälle…


Siirtymiset


Siirtymisillä saadaan hiottua moni asioita, kuten istuntaa, muotoa ja tahtia. Siirtymisiä voi tehdä totutusti askellajien välillä, mutta lisätä sinne myös pysähdyksiä. Vähemmän ratsastaneiden kanssa siirtymiset toimivat kontrollin ohjaamisena, kokeneemmat joutuvat jo säilyttämään rennon hevosen ja muodon. Pyydän ratsastajia yleensä ratsastamaan siirtymiset keskiympyrällä, sillä taivutuksen säilyttäminen lisää haastetta. Pikkuratsukot tekevät siirtymiset suoralla uralla. Kun ratsastajan istunta on mukana, saa siirtymisistä mahdollisimman siistejä ja pehmeitä.


Temponmuutokset


Jälleen yksi elementti, joka on hyvä harjaannuttamaan kontrollia. Temponmuutoksia ratsastetaan kuin siirtymisten valmistelut, mutta hevosen kasatessa, ratsastetaan taas eteenpäin. Reippaammassa tempossa saa oikeasti ratsastaa eteen. Tempon kanssa käyn läpi kahta asiaa eli kontrollia sekä alustusta keskiaskellajeihin. Kuten siirtymiset, myös temponmuutokset on tehokkainta tehdä istunnalla. Vatsalihakset, polvi, reisi ja tiiviis keskivartalo. Oman vartalon hallinnalla pääsee jo pitkälle.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *