Lusikka toisen sopassa.

Lusikka toisen sopassa.

Saako muiden asioihin puuttua ja jos saa, niin milloin?

Ihminen on kummallinen eläin. Jos toisella on jotain, mitä itsellä ei, se on saatava tai tuhottava se toiselta. Tämä näkyy valitettavan paljon nykyään hevospiireissä, lähinnä juoruiluna, ilkeilynä ja kateellisuutena sekä pahansuopaisena puhumisena. Varmasti miltei jokainen on elämänsä aikana syyllistynyt pahanpuhumiseen ja juoruiluun, syystä tai toisesta (ei lasketa niitä kivoja sukulaistätejä ja -mummoja mukaan). En usko, että on olemassa ketään, joka ei olisi joskus jotakuta moittinut. Mutta miksi jonkun olemassa olo häiritsee niin paljon, että meidän on siitä kaikille kerrottava ja aiheutettava mielipahaa? Milloin saa arvostella toisen tekemisiä vai saako ollenkaan?

Tiedätte varmasti mihin sivustoon viittaan ja on käsittämätöntä, ettei kyseinen foorumi ole vieläkään saanut pakkorekisteröintiä tai ettei viestintävirasto pysty puuttumaan, vaikka poliisijuttuja tulee toisensa perään. ”Mitä mieltä olette tästä ihmisestä? Minkälainen on tämä talli? Katsokaa tämä video, kauheaa ratsastusta!” Useimmiten nuorten keskuudessa on kyse kateellisuudesta. Keskustelun henkilö/paikka on tuttu ja yleensä aiheiden aloittaja tai kommentoija on helppo tunnistaa asiasta tietävien kesken. Miksi siis vaivautua, kun viimeistään poliisi selvittää IP-tunnuksen – jos sinne asti mennään? Suurin osa lapsista ja nuorista (TAI tädeistä) ei ymmärrä minkälaiset vaikutukset nettikirjoittelulla voi pahimmillaan olla, jopa syyllistyminen liiketoiminnan häirintään tai kunnianloukkaus. Ei ole ollut kaukana, etten itse ole jälkimmäisestä juttua nostanut. Poliisiin otettu yhteyttä.

Suora lainaus foorumin ohjeista, joita kukaan ei tunnu noudattavan: ”Pääsääntö kirjoituksien sisältöön on ”Kirjoita asiasta, älä ihmisistä”. Poistamme välittömästi kaikki herjaavat tai asiattomat viestit koskien ketä tahansa henkilöä. On siis syytä muistaa, että Internetin keskustelufoorumi on ennen kaikkea julkinen keskusteluareena, joten täällä ei suvaita herjausta sen enempää kuin muillakaan julkisilla keskustelupalstoilla. Lisäksi poistamme harkintamme mukaan muutkin asiattomat viestit. HUOM!! Muista, että olet aina itse vastuussa kirjoituksestasi. Vaikka kirjoittaisit anonyyminä voidaan lähettäjä selvittää hyvin suurella todennäköisyydellä poliisitutkinnan avulla!” Olisikohan ko. sivustolla syytä lisätä ainakin valvontaa ja moderaattoreita? Ohjeet eivät ainakaan auta mitään.

Kysyin eilen Facebookissa kavereiltani milloin saa olla kade ja onko olemassa tervettä kateutta? Eräs tuttuni sanoi asian lyhyesti ja ytimekkäästi, ”tervettä kateutta on se, että haluaa jotain mitä toisella on, mutta ei halua sitä kuitenkaan toiselta pois”. Pitäisi siis osata olla toisen puolesta onnellinen, miksi se on niin vaikeaa? Täytyy myöntää, että minä en ainakaan tiedä.

Saako sitten aiheesta arvostella toista? Mielestäni kyllä, jos siihen on hyvät perusteet. Hyvinä perusteina lasken sen, jos ihmisen tai eläimen henki/terveys on vaarassa kyseisen toiminnan seurauksena, esim. eläinssuojelurikkeet tai työturvallisuus. Toisena ovat totaalisen väärässä olevat ihmiset tai henkilöt, jotka eivät kerta kaikkiaan ymmärrä käytöksensä vaikutuksia. Näihinkin kaikkiin on oltava oikeita todisteita. Ei riitä, että ”joku sanoi jotain joskus jossain”. Mutta siltikään, mitään ei tarvitse levitellä internetissä, sillä kaikesta jää jälki bittiavaruuteen.

Sitä on kuullut jos jonkinmoista juttua itsestään kyliltä ja netistä, mutta mielestäni vanha sanonta, ”jos et tunne, älä tuomitse vaan tutustu” pitää paikkansa! Jos et saa haluamaasi kohtelua, et luultavasti ole sitä ansainnutkaan. Jokainen saa lopulta ansionsa mukaan, uskokaa pois, myös minä. Toivottavasti tunsitte piston sydämessänne ja jätätte seuraavalla kerralla kommentoimatta netin juttuihin. Mikäli ei ole positiivista sanottavaa, jätä sanomatta! Joten lusikka pois toisen sopasta takaisin omaan kulhoon hämmentämään. Nobody is perfect… 😉

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

8 thoughts on “Lusikka toisen sopassa.

 1. Tämä on tosi iso ongelma, juuri hevosporukoissa pahimmillaan! Sitäkun ollaan kateellisia siitä mitä toisella on ja ei ymmärretä välttämättä mitä kaikkea sanomisillaan aiheuttaa… Itse juuri estin kaikki Anonyymi-kommentoijat omasta blogista, alkoi sellaista tekstiä tulla, joita en halua ees turhaan lukia!

 2. Huh, itekin kys. sivulla käyn sillontällön ja olen kyllä huomannut että siellä harvinaisen paljon on näitä takakireitä ja kateellisia tyttöjä/tätejä. Oma blogi käsittelee onneks semmosia aiheita ettei kovinkaa monella oo siihen sanottavaa kun ei monet tee samoja hommia (onneks, säästyn samanlaiselta panettelulta kun sä), mutta en myöskään ymmärrä miksi ihmiset ottaa niin nokkiinsa siitä mitä toisella on ja toinen tekee.

  Mut älä välitä niistä, jatka omaa hommaas vaan 🙂 Tietty sit on ihan eri asia jos nuo kommentit alkaa vaikuttaa liiketoimintaa, siinä vaiheessa ei voi enää muuta kun tehä poliisiasian niinkun ite sanoit.

 3. Minua oikeasti oksettaa, jos käyn kyseisellä foorumilla! Pelkästään jo se, kuinka tylyjä voi ihmiset toisilleen olla. Suurin osa (jos KUKAAN) heistä ei uskaltaisi samaa sanoa naamatusten, nimettömyys antaa "hyvän" suojan kaikelle paskalle.

 4. Todella hyvä teksti ja olet osannut muotoilla sen varsin asiallisesti. Joku laittoi blogiini linkin tänne ja toivon mukaan sitä kautta tämän eksyisi lukemaan moni muukin 🙂

 5. Niin se vaan menee, että hevosala on täynnä naisia ja sen myötä myöskin kateutta. Aina löytyy joku, joka haluaa arvostella muiden elämää, vaikkei omakaan ole kunnossa. 🙂

 6. Minäkin eksyin tänne Kaktun blogista. Kirjoitat täyttä asiaa! Olisikin hienoa, jos ht.netissä tapahtuisi jokin muutos ja kansaa pistettäisi jotenkin aisoihin. Ei pennut eikä täditkään kertakaikkiaan SAA käyttäytyä noin, ei se käy!

 7. Minäkin eksyin Kaktun blogista tänne. Aivan loistavaa tekstiä!

  Veikkaan että ht.netti koskaan tulee muuttumaan sellaiseksi, maksaa liikaa nettisivun pitäjälle. Pahimmassa tapauksessa poliisi sulkee kyseisen sivun.

 8. Jahas, kiitoksia! Huomasin myös, että "Lusikka toisen sopassa" oli linkitetty vihreän foorumin yleisellekin puolelle… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *