Älä ole turha bloggaaja.

Älä ole turha bloggaaja.

On ollut hienoa seurata hevosbloggaajien WhatsApp -ryhmän keskustelua blogeista ja niiden aiheista. Ehkä vielä hienompaa on huomata, miten paljon uusia, nuoria bloggaajia on noussut pinnalle ja tulee jatkossa varmasti nousemaan lisääkin. Oma blogiharrastukseni muokkaantui oikeastaan perinteisen tallipäiväkirjan pidosta nettiversioksi vuonna 2005. Siitä pari vuotta myöhemmin löysin ihan oikean blogipohjan, eli Blogspotin. Näiden yli kymmenen vuoden aikana bloggaaminen ylipäätään on kuitenkin muuttanut muotoaan.

Yksi tämän hetken suosituista postausaiheista on blogivinkit, joten näin klassisena, vanhana bloggaajana otan tähän osaa näin perästä päin.

 


 

porukkaa

1. Mihin tähtäät bloggaajana?
Jokaisella on oma syynsä perustaa blogi. Yksi siksi, että kavereillakin on, toinen haluaa tehdä päiväkirjamaista kerrontaa itselleen ja kolmas tähtää johonkin ylevämpään… Niin tai näin, bloggaamiseen kannattaa asettaa tavoite tai useampia pieniä kuukausitavoitteita. Hyvä tavoite on toteutettavissa ja mitattavissa.

Tavoitteen ei tarvitse olla erikoinen. Sellaiseksi käy vaikkapa x määrä postauksia kuussa, tietty kävijämäärä tai pääsy johonkin bloggaajapassilla. Mitä enemmän saavutat tavoitteita, sitä paremmin myös blogiharrastus pysyy linjassa.

Suunnittelun avulla on helpompi saada tulosta, kasvattaa näkyvyyttä ja maksimoida hyötyä. Bloggaatko itsellesi vai muille? Jos bloggaamisen suhteen ei sen suurempia suunnitelmia ole, on parempi myös asennoitua siten. Ilman panostusta ei voi olettaa isompaa lukijakuntaa tai muuta kehitystä. Älä pyydä muilta neuvoja, jos et niitä aio noudattaa, vaan perustella sillä “etten bloggaa tavoiteellisesti”.

 

2. Erotu eduksesi
Muista saa ja pitää ottaa mallia, mutta erottuminen on vahvuus. Tee blogistasi sinun brändisi ja tavaramerkkisi. Mieti, missä olet hyvä ja mitkä ovat sinun erikoisuuksiasi. Visuaaliset kuvat, humoristinen teksti, suora puhe vai asiapitoiset postaukset… Minkä asian lukijat yhdistävät sinun blogiisi? Miten sinut poimitaan monen muun bloggaajan joukosta?

Ajattele myös asiaa siltä kantilta, mitä lukijat haluaisivat lukea tai mitä itse lukisit? Olen aika varma, että moni poissulkee kuvattomat postaukset, huonon ulkoasun, kirjoitusvirheet ja tylsät aiheet. Saman jankkaaminen ei riitä, treenipostauksiinkin pitää saada vivahdetta. Pyörän uudelleen keksiminen ei ole järkevää, älä matki muita. Esimerkki ja apinointi eivät ole sama asia.

Yhteistyö on aina hyväksi, kontaktit taas kultaa. Mitä enemmän verkostoidut muiden bloggaajien ja blogitahojen kanssa, sitä varmemmin jäät mieleen. Nykyään ei pärjää, jollei ole valtavaa määrää linkkejä eri ihmisten välillä. Yhteistyöprojektit alkavat aina pienestä, mutta hyvin tehty työ tuo uusia tarjouksia. Panosta kontakteihin, älä hoida niitä hutiloiden!

 

Bloggaamisen ansiosta olen päässyt mukaan mielenkiintoisiin projekteihin, kuten tähän Wilma Hurskaisen taidekirjaan.

Penina5

 

3. Pysy tyylissäsi
Jokaisen blogin ensimetrit ovat hankalia. Mieti tarkoin, miten blogin nimeät ja millä tyylillä lähdet liikkeelle. Älä tee turhia muutoksia hetken mielijohteesta tai muiden takia. Erottuaksesi massasta ei kannata tyytyä tavanomaiseen. Kehitä vanhaa, älä aloita uutta. Kuuntele kokeneempia, ole nöyrä ja opi virheistä.

Pidä huolta, että blogin nimi, layout ja osoite pelaavat yksi yhteen. Mistä blogi kertoo? Miten voit käyttää mielikuvitusta, jotta aihe tulee esille tai henkilö blogin takaa? Ehdoton ei “runollisille” blogin nimille, jotka sisältävät esim. sanat “unelma”, “laukka” tai “matka”. Synkronisoi muut some-kanavat blogin suhteen toimiviksi.

Ulkoasua tai banneria ei ole tarvetta vaihtaa joka kuukausi, joskus vanha tuo pysyvyyttä. Vuodenajat ovat riittävät välit muutosten tekemiseen. Vain, jos elämässä tapahtuu niin radikaaleja muutoksia, että se vaikuttaa merkittävästi blogin sisältöön on täyskäännös sallittavaa.

 

4. Tähtäimessä julkkisstatus?
Keskity mieluummin olennaiseen. Turha huomion hakeminen ja kohujen kehittäminen ei ole kenellekään suotuisaa. Hevospuolella ei montaa “julkkisbloggaajaa” ole ja heidänkin suosionsa perustuu blogien aikakauden alkuun sekä pitkään, kovaan työhön. Lukijoiden määrää ei tätä nykyä ole enää hyödyllistä kytätä, luota enemmän tilastoihin.

Nettikiusaaminen ei ole julkisuutta, vaikka moni onkin ehkä “otettu”, jos joutuu foorumeille räävittäväksi. Jos et halua tai kestä negatiivista palautetta, toimi sen mukaisesti. Anonyymien kommentteja ei ole pakko sallia, miksi turhaa antaa mahdollisuus kiusalle? Enää kiusaajat eivät ole vain lapsia, vaan valitettavasti myös ihan aikuisia.

 

5. Vai tulevaisuuden työ?
Media kehittyy ja muuttaa koko ajan muotoaan. Kymmenen vuotta sitten ei juuri kukaan osannut aavistaa, kuinka suureen rooliin sosiaaliset mediakanavat ihmisten arjessa nousevat. Puhelin on käytännössä käden jatke, kaikki on saatavilla sekunneissa. Yritykset ymmärtävät yhä enemmän ja enemmän blogien sekä somen voiman. Mainonta ei ole enää pelkkää printtimainontaa, tänään lehteen painettu mainos on huomenna roskiksessa. Netissä mainos on enemmän tai vähemmän ikuisesti – halusi tai ei.

Miksi kenenkään tarvitsisi tehdä ilmaiseksi ihmisille luettavaa? Hyvä blogi saa huomiota ja nopeasti huomio on muutettavissa tuotoksi. Ensin ehkäpä vain pikkujutuiksi, sitten muutamiksi euroiksi, jotka lopulta virtaavat isommaksi. Raja tienaamisen sekä varsinaisen mainoshuo..aamisen välillä on kuitenkin kovin häilyvä. Älä myy panostasi liian helpolla.

Opiskele huolella ja panosta luovuutta sekä kirjoitusta kehittäviin aineisiin. Ei ole mitenkään mahdotonta työllistää itsensä somen avulla tulevaisuudessa. En minäkään olisi uskonut, että kaikki se epäonni voisi joskus tuoda eteeni mahdollisuuden perustaa Suomen pisimpään aktiviisena toiminut hevosblogien media ja siihen päälle uusi alan printtilehti! Puhumattakaan suuresta tiimistä, jollen pyrin antamaan parhaimmat lähtökohdat kehittymiseen.

 

pponitt

 

 

Loppuun perinteinen koukku: kerro kommentissa mitä mieltä postauksesta olit. ??

 

 

Pqv3hiy

 

Allekirjoittanut

Pennie
Pennie
32 -vuotias hevosalan (ex-)ammattilainen, liiketalouden merkonomi sekä SRL:n I-tason valmentaja. Toimin Playsson.netin ja Hevoslehti RIDE:n taustalla, keskittyen hevosmedian tuottamiseen eri muodoissa. Opiskelen tällä hetkellä kansainvälistä liiketaloutta englanninkielisellä linjalla LAMK:issa sekä työskentelen media-alan freelancerina.

32 -vuotias hevosalan (ex-)ammattilainen, liiketalouden merkonomi sekä SRL:n I-tason valmentaja. Toimin Playsson.netin ja Hevoslehti RIDE:n taustalla, keskittyen hevosmedian tuottamiseen eri muodoissa. Opiskelen tällä hetkellä kansainvälistä liiketaloutta englanninkielisellä linjalla LAMK:issa sekä työskentelen media-alan freelancerina.

One thought on “Älä ole turha bloggaaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *